Allan Day aday@gnome.org Calum Benson Adam Elman Seth Nickell Colin Robertson Ελληνική μεταφραστική ομάδα GNOME team@gnome.gr 2014-2015 Δημήτρης Σπίγγος dmtrs32@gmail.com 2015 Θάνος Τρυφωνίδης tomtryf@gmail.com 2014 Κουμπιά

Τα κουμπιά είναι ένα από τα πιο κοινά και βασικά στοιχεία της διεπαφής χρήστη. Τα κουμπιά μπορούν να εκτελούν ενέργειες, να εναλλάσσουν ρυθμίσεις ή προβολές, να ενεργοποιούν εργαλεία, ή να προβάλουν διαλόγους, αναδυόμενα παράθυρα, ή άλλα στοιχεία γραφικής διεπαφής.

Γενικές οδηγίες

Ένα κουμπί μπορεί να περιέχει ένα εικονίδιο, ένα άλλο κουμπί ή - λιγότερο πιθανό - μια εικόνα. Ακολουθήστε τις οδηγίες εικονιδίων και γραφικών όταν αποφασίσετε ποιο θα χρησιμοποιήσετε.

Αφού πατήσετε ένα κουμπί, ο χρήστες περιμένει να δει το αποτέλεσμα της ενέργειας σε λιγότερα από 1 δευτερόλεπτο.

Μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα ή δύο πλάτη κουμπιού στο ίδιο παράθυρο και κάντε τα να έχουν το ίδιο ύψος. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μία ευχάριστη και ομοιόμορφη οπτική εμφάνιση στο παράθυρό σας ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση του.

Μην αναθέτετε ενέργειες σε διπλό κλικ ή δεξί κλικ σε ένα κουμπί. Οι χρήστες πιθανών να μην μπορούν να ανακαλύψουν αυτές τις ενέργειες και αν το κάνουν, θα παραποιηθούν οι προσδοκίες τους για τα άλλα κουμπιά στην επιφάνεια εργασίας.

Κάντε τα άκυρα κουμπιά ανενεργά, αντί να εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος όταν ο χρήστης τα πατά.

Όταν ορισμένα κουμπιά τοποθετηθούν δίπλα σε ένα άλλο, βεβαιωθείτε πως έχουν το ίδιο πλάτος. Αυτό είναι σημαντικό για ζευγάρια κουμπιών τύπου Ακύρωση και Εντάξει.

Σε ένα διάλογο, ένα κουμπί μπορεί να είναι το προεπιλεγμένο κουμπί, το οποίο εμφανίζεται με διαφορετικά περίγραμμα και ενεργοποιείτε πατώντας το Return. Συνήθως αυτό είναι το κουμπί Εντάξει ή κάποιο άλλο παρόμοιο. Ωστόσο, αν το πάτημα του κουμπιού προκαλέσει την απώλεια δεδομένων, μην ορίσετε ένα προεπιλεγμένο κουμπί για το παράθυρο.

Κουμπιά κειμένου

Δώστε ετικέτες στα κουμπιά με ρήματα στην προστακτική, χρησιμοποιώντας κεφαλαιοποίηση της επικεφαλίδας. Παραδείγματος χάρη, Save, Sort ή Update Now (αυτό ισχύει για τα αγγλικά).

Χρησιμοποιήστε ελλείψεις όταν ένα κουμπί απαιτεί παραπέρα είσοδο από τον χρήστη για να ολοκληρωθεί μια ενέργεια.

Δώστε ένα πλήκτρο πρόσβασης στην ετικέτα που επιτρέπει στον χρήστη να ενεργοποιεί άμεσα το κουμπί από το πληκτρολόγιο.

Κρατήστε τις ετικέτες σύντομες, έτσι ώστε να μην έχουν ως αποτέλεσμα τη χρήση υπερβολικού χώρου από ένα κουμπί. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε πώς θα αλλάξει το μήκος της ετικέτας κατά την τοπικοποίηση.

Κουμπιά εναλλαγής

Τα κουμπιά εναλλαγής μοιάζουν με τα κανονικά κουμπιά, αλλά χρησιμοποιούνται για να εμφανίσουν ή να αλλάξουν μια κατάσταση αντί να αρχικοποιήσουν μια ενέργεια. Ένα κουμπί εναλλαγής δύο καταστάσεων, ορισμός και αναίρεση, προβάλλεται από την εμφάνισή του “πατημένο” ή “αναδυόμενο” αντίστοιχα.

Συνδεδεμένα κουμπιά

Ομάδες κουμπιών με μια παρόμοια λειτουργία μπορούν να ομαδοποιηθούν. Αυτό βοηθά στην επικοινωνία. Η σύνδεση είναι μια συνηθισμένη τεχνική για σύνολα πλήκτρων εναλλαγής.

Προτεινόμενες και καταστροφικές ενέργειες

Στις περιπτώσεις που ένα κουμπί έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό καταφατικό ρόλο, μπορεί να δοθεί μια προτεινόμενη τεχνοτροπία. Αυτό επισημαίνει το κουμπί και βοηθά στη διάκριση του από άλλα ορατά στοιχεία ελέγχου.

Στα κουμπιά που έχουν μια καταστροφική συνέπεια, όπως αφαίρεση ή διαγραφή ενός στοιχείου περιεχομένου, μπορεί να δοθεί μια καταστροφική τεχνοτροπία. Αυτό επισημαίνει το κουμπί χρωματίζοντας το και δρα ως μια προειδοποίηση στον χρήστη.

Κάθε προβολή πρέπει να περιλαμβάνει μόνο ένα μοναδικά προτεινόμενο ή καταστροφικό κουμπί.

Αναφορά API

GtkButton

GtkToggleButton